Nu slår min dröm in, second edition

Jag minns förra året, när jag satt på terminal 5 och skulle boarda planet. Då skrev jag att "nu slår min dröm in", och ni ska bara förstå känslan att få göra det andra året igen, slå in en till dröm!
 
Jag känner mig så organiserad, lugn, redo, känner en enorm längtan. Paniken har lagt sig, jag blir inte snurrig av att tänka på att jag nu åker. Jag är bara extremt otålig just nu, kan vill komma fram nu, nu, NU!
 
Sitter på samma terminal, dock ett annat fik och skriver det här. Äter en räkmacka som en symbol för den "sista måltiden". Jag kommer sakna räkor och räkor ska jag äta tills jag kräks när jag kommer hem i maj igen.
 
Tack för alla lyckoönskningar inför den här resan! Jag har kanske inte uppdaterat lika flitigt nu innan som jag gjorde förra året, men jag ska göra mitt bästa för att uppdatera så ofta jag kan under resans gång... För nu åker jag!
 
Det organiserade kaoset under dagen. Har förberett packningen i snart två veckor så det gick på en dryg timme kanske!
Skål och adjö Sverige!
 
Vi hörs nere i Ghana igen. Stor kram till nära och kära <3

Packlista till Ghana

Det här inlägget kommer jag ägna till alla er som tänkte ge er av på resa som volontär i Ghana (eller någon annan stans i Afrika). Jag tror jag lovat er tidigare ett inlägg med tips inför vad man ska packa för en sån märklig och speciell resa som till Ghana. Så här kommer det!

PACKLISTA

Necessär

Tandborste och tandkräm
Schampoo 
Balsam/hårinpackning
Duschtvål
Tamponger - för er kvinnor som använder det kan det vara bra att packa så att det räcker, tamponger finns inte att få tag i i Ghana, bara bindor.
Bomullsvadd - används tillsammans med ansiktsvatten eller att tvätta sår med.
Ansiktsvatten - var det bästa att göra rent ansiktet med. Du blir så enormt skitig i ansiktet av allt damm och smuts. Jag kunde göra rent ansiktet flera gånger om dagen och tussarna blev helt svarta. Många får dålig hy just pga. smutsen, så detta var min räddning. Det är också väldigt svalkande.
Handtvål Bliw - kan vara mycket bra att packa ner en liten tvål att ha i badrummet när man är ute och reser.
Torrschampoo 
Liten hårspray - håller undan småhåret
Bodylotion - det är inget måste, men det kan vara skönt att smörja sig efter en dusch.
Hårborste
Hårolja - håret blir slitet av solen så kan vara bra att få lite olja, typ moroccoan oil.
Tofsar/hårnålar - ta med många!
Intimtvål+kräm - det är inte måste, men det är ju mycket bättre än bara tvål. 
Rakhyvlar
Rakgel
Nagelfil
Handkräm - ett måste efter handtvätt av kläder
Bomullstops - öronen blir skitiga och fuktiga av allt svett. Glöm inte att ta hand om öronen!
Ansiktskräm
Sminkborttagning - inget måste heller, men kan vara bra att ha om man någon dag gör sig lite fin.

Apotek

Huvudvärkstabletter - BIG PACK!
Resorb - När man inte druckit tillräckligt och huvudvärken knackar på dörren. Eller om det blev lite många öl på Big Millys.
Dimor - 1 paket räckte för 2 månader sist jag var där.
Plåster - Gärna såna där man kan klippa själv.
Skavsårsplåster
Solskydd 30 spf
After sun/aloe vera - det finns inte att få tag i där, så har du bränt dig är du illa ute.
Sårtvätt
Temp - Lifesaver, tog tempen nästan varje dag. Håll koll på eventuell feber!
Myggmedel - MyggA fungerar sådär, högt DEET innehåll får det gärna vara, men det finns inte att köpa i Sverige. Annars rekommenderar jag att ni köper TABARD, ett Sydafrikanskt märke och finns på varenda Shoprite-affär i Afrika. Eller Peaceful Sleep (finns i syd-östafrika)
Handdesinfektion 
(P-ringar) - eller piller eller vad ni kvinnor nu använder. Cykeln brukar rubbas av omställningen och aklimatiseringen så för att hålla koll är det lika bra.
Kondomer - Kan alltid vara bra att ha!
Annan viktig medicin - jag får inte glömma mina betablockerare, men har du astma, diabetes eller allergi. Glöm för guds skull inte att ta med!
Malariaprofylax

Kläder

Över- och underdelar - packa inte ljusa kläder vad ni än gör. Ni kommer drukna i tvätt. Här får ni anpassa garderoben efter smak och tycke och vad som behövs.
Långärmade tröjor och långbyxor - bra att ha några ombyten på kvällen som skyddar dig från mygg och eventuell kyla.
Trosor - ja, eller underkläder.
BH
Sov-BH - en bygellös BH i mjuks material kan vara skönt att sova i om man sover tillsammans med andra och inte vill sova helt bar. Jag tycker det var för varmt att sova i kläder.
Träningskläder - inget måste! Men man kanske vill ge sig ut på en löprunda eller göra lite övningar.
Regnställ - fungerar lika bra med en regnponcho.
Bikini - Badkläder, inte att förglömma!
Strumpor - kan vara bra att ha några par.
Sarong/tygstycke modell större - det var mitt allt på stranden istället för handduk och vira om sig när man myser runt på stranden. Eller virar om sig på en kall buss, eller fungerar som huvudkudde. Finns att köpa billigt på plats.

Skor

Flipflops - eller sandaler. Jag själv gick i flipflops dagligen. Det gör alla andra också!
Träningsdojor - mycket bra att ha stängda skor som gärna går över ankeln. Annars funkar gympadojor om man ska ut och vandra i högt gräs, svår terräng eller så.

Nödvändigt

Ficklampa - funkar med en sån där liten LED-sak.
Batterier
Myggnät
Säkerhetsnålar - kan komma till användning när som helst! Att fästa myggnätet med i en madrass kanske...
Sy-kit
Laddningsstation - Ska man vara på ett remote ställe eller som det är i Ghana = mycket strömavbrott, då kan det vara bra att ha ett extra batteri att ladda sin mobil med.
Fickkniv - Multikniv, Swiss armyknife eller så. Du kommer få pluspoäng om du har med det i väskan.
Sax
Reflex - Det blir mörkt i Ghana. Ska du ge dig ut, glöm inte reflex!
Tvättlina - Jag har köpt universums coolaste tvättlina från GO Travel. Den är snurrad, vilket betyder att du inte behöver knädnypor. Kan vara bra att hänga myggnätet i också!
Tejp
Adapter - samma uttag som i England.
VÅTSERVETTER - det här är skillnaden mellan liv och död skulle man nästan kunna säga. Det finns att köpa storpack på Shoprite i Accra Mall för inte alls mycket. Ska du köpa hemma - räkna med åtminstone 4 servetter om dagen. Det är bra för allt, torka svett, göra rent händerna, tvätta sår. Gärna decinficerade.

Övrigt

Handduk, 1 liten + 1 stor - gärna  i ett lätt, snabbtorkande material.
Mobilladdare 
Kamera
Böcker
Guidebok - Bradts guide är den enda bra. http://www.bradtguides.com/
Värmeljus - mysigt att ha när det är strömavbrott. 
Dator + laddare - inget måste
Kudde - jag vill gärna ha min egen när jag är ute och reser.
Reselakan - finns att köpa billigt på volontärresor.se 
Liten plånbok - det blir extremt mycket kontanter i Ghana (eller någon annan stans i Afrika) så har en liten pengapung att förvara dom i.
Spegel - det finns inte mycket speglar när du är ute och reser och en fickspegel är för litet, så ta med dig en lite större.
Ryggsäck - en lite mindre att använda som dagyggsäck. Går att köpa fina och billiga på plats.
Kortlek - det kan bli många långtråkiga kvällar i regn.. Har man inte en kortlek så har man med sig datorn så ladda den full med filmer och serier.nteckningsblock + penna - att skriva dagbok tycker jag är ett måste!
Hårband - för oss med långt hår är det en livräddare då det blåser när man sitter i bussar och bilar, mitt småhår fångar inga tofsar ut så det var en lättnad med ett bredare hårband. 

 

I handbagaget

Passväska (Pass, visum, biljetter, vaccinationshäfte, penna) - glöm inte en penna, det kan alltid komma till användning!
Mobil
Plånbok (Visa, Mastercard, körkort, växelkontanter i dollar) - ta gärna med dig fler bank-/kreditkort om du har, annars blir det katastrof om du blir bestulen. Dollar är bra att ha att växla in då de inte växlar svenska kronor i Ghana. Observera att Visa-kort kommer du längre på då det är få banker som accepterar Mastercard. Av erfarenhet är det bara Barclays eller Standard Bank (Stanbic heter dom i Ghana) som tar Mastercard, ej de mindre bankerna. Rekommenderar annars ICA-bankens Mastercard då de inte tar ut någon avgift vid uttag eller valutaväxlingsavgift (kostar dock 25 kronor i månaden).
Postafen - åksjuketabletter är ett mycket bra alternativ till sömntabletter till flyget. Man blir dåsig och sover bra.
Försäkringsbrev - intyg på att du är försäkrad som du får från ditt försäkringbolag. Glöm inte att kolla upp din reseförsäkring innan du åker!
Digipass - bankdosan.
Öronproppar
Hörlurar
Liten sminkväska - helt valfritt. Men lite mascara kan ju inte skada.

---
 
UPDATE 20150618

Efter resan har några saker tillkommit i listan.
 
Hårband - för oss med långt hår är det en livräddare då det blåser när man sitter i bussar och bilar, mitt småhår fångar inga tofsar ut så det var en lättnad med ett bredare hårband.
Kortlek - det kan bli många långtråkiga kvällar i regn.. Har man inte en kortlek så har man med sig datorn så ladda den full med filmer och serier.
Sarong/tygstycke modell större - det var mitt allt på stranden istället för handduk och vira om sig när man myser runt på stranden. Eller virar om sig på en kall buss, eller fungerar som huvudkudde. Finns att köpa billigt på plats.
 
Nere i Ghana, köp gärna vad de kallar för "sponge". Det är som ett avlångt nät som man använder sig att tvätta och diska med. Det är så sjukligt skönt att skrubba kroppen och fötterna med.
 
---
 
Det här är så långt jag har kommit. Jag packar inte ned deodorant för det finns ingen mening med det. Men det är ju upp till var och en såklert. Vad gäller tvättmedel så finns det att köpa där till en bråkdel av priset här hemma. Jag kommer att packa i en 65 liters rygga i år då jag ska backpacka i Malawi sen. Som handbagade blir det nog en mindre ryggsäck.
 
Ett annat superhett tips är att packa i påsar. Jag började med det efter öluff i Grekland. Clas Ohlson säljer riktigt bra och billiga. Det skyddar packningen från djur och kryp och det blir också lättare att hitta i ryggsäcken. Jag packar typ en påse underkläder, en påse tröjor, en byxor osv. Två större necessärer behövs; ett för apotek och ett för hygien. 
 
Jag hoppas att någon av informationen var till nytta för er som ska iväg och åka. Kan vi komma på något eller har tips, lämna gärna en kommentar! 
 
Nu är det bara 13 dagar kvar!!

Throwback Ghana

Titta här! Jag hittade så fina bilder i min kamera som jag insåg aldrig fått se dagsljuset här i bloggen, så jag tänkte bjuda på lite tillbakablickar från Ghana, så här får ni!
 
Min saknade klass!
Bästa grannarna!
 
Nu är det knappt 25 dagar kvar tills jag åker - och jag börjar äntligen bli lite nervös och få lite pirr i magen. Kan inte riktigt förstå hur häftigt det här kommer att bli! Tittar jag på bilderna fylls jag med värme - sällan jag fått stå ut med så mycket kärlek under 8 veckor som i våras.