Packlista till Ghana

Det här inlägget kommer jag ägna till alla er som tänkte ge er av på resa som volontär i Ghana (eller någon annan stans i Afrika). Jag tror jag lovat er tidigare ett inlägg med tips inför vad man ska packa för en sån märklig och speciell resa som till Ghana. Så här kommer det!

PACKLISTA

Necessär

Tandborste och tandkräm
Schampoo 
Balsam/hårinpackning
Duschtvål
Tamponger - för er kvinnor som använder det kan det vara bra att packa så att det räcker, tamponger finns inte att få tag i i Ghana, bara bindor.
Bomullsvadd - används tillsammans med ansiktsvatten eller att tvätta sår med.
Ansiktsvatten - var det bästa att göra rent ansiktet med. Du blir så enormt skitig i ansiktet av allt damm och smuts. Jag kunde göra rent ansiktet flera gånger om dagen och tussarna blev helt svarta. Många får dålig hy just pga. smutsen, så detta var min räddning. Det är också väldigt svalkande.
Handtvål Bliw - kan vara mycket bra att packa ner en liten tvål att ha i badrummet när man är ute och reser.
Torrschampoo 
Liten hårspray - håller undan småhåret
Bodylotion - det är inget måste, men det kan vara skönt att smörja sig efter en dusch.
Hårborste
Hårolja - håret blir slitet av solen så kan vara bra att få lite olja, typ moroccoan oil.
Tofsar/hårnålar - ta med många!
Intimtvål+kräm - det är inte måste, men det är ju mycket bättre än bara tvål. 
Rakhyvlar
Rakgel
Nagelfil
Handkräm - ett måste efter handtvätt av kläder
Bomullstops - öronen blir skitiga och fuktiga av allt svett. Glöm inte att ta hand om öronen!
Ansiktskräm
Sminkborttagning - inget måste heller, men kan vara bra att ha om man någon dag gör sig lite fin.

Apotek

Huvudvärkstabletter - BIG PACK!
Resorb - När man inte druckit tillräckligt och huvudvärken knackar på dörren. Eller om det blev lite många öl på Big Millys.
Dimor - 1 paket räckte för 2 månader sist jag var där.
Plåster - Gärna såna där man kan klippa själv.
Skavsårsplåster
Solskydd 30 spf
After sun/aloe vera - det finns inte att få tag i där, så har du bränt dig är du illa ute.
Sårtvätt
Temp - Lifesaver, tog tempen nästan varje dag. Håll koll på eventuell feber!
Myggmedel - MyggA fungerar sådär, högt DEET innehåll får det gärna vara, men det finns inte att köpa i Sverige. Annars rekommenderar jag att ni köper TABARD, ett Sydafrikanskt märke och finns på varenda Shoprite-affär i Afrika. Eller Peaceful Sleep (finns i syd-östafrika)
Handdesinfektion 
(P-ringar) - eller piller eller vad ni kvinnor nu använder. Cykeln brukar rubbas av omställningen och aklimatiseringen så för att hålla koll är det lika bra.
Kondomer - Kan alltid vara bra att ha!
Annan viktig medicin - jag får inte glömma mina betablockerare, men har du astma, diabetes eller allergi. Glöm för guds skull inte att ta med!
Malariaprofylax

Kläder

Över- och underdelar - packa inte ljusa kläder vad ni än gör. Ni kommer drukna i tvätt. Här får ni anpassa garderoben efter smak och tycke och vad som behövs.
Långärmade tröjor och långbyxor - bra att ha några ombyten på kvällen som skyddar dig från mygg och eventuell kyla.
Trosor - ja, eller underkläder.
BH
Sov-BH - en bygellös BH i mjuks material kan vara skönt att sova i om man sover tillsammans med andra och inte vill sova helt bar. Jag tycker det var för varmt att sova i kläder.
Träningskläder - inget måste! Men man kanske vill ge sig ut på en löprunda eller göra lite övningar.
Regnställ - fungerar lika bra med en regnponcho.
Bikini - Badkläder, inte att förglömma!
Strumpor - kan vara bra att ha några par.
Sarong/tygstycke modell större - det var mitt allt på stranden istället för handduk och vira om sig när man myser runt på stranden. Eller virar om sig på en kall buss, eller fungerar som huvudkudde. Finns att köpa billigt på plats.

Skor

Flipflops - eller sandaler. Jag själv gick i flipflops dagligen. Det gör alla andra också!
Träningsdojor - mycket bra att ha stängda skor som gärna går över ankeln. Annars funkar gympadojor om man ska ut och vandra i högt gräs, svår terräng eller så.

Nödvändigt

Ficklampa - funkar med en sån där liten LED-sak.
Batterier
Myggnät
Säkerhetsnålar - kan komma till användning när som helst! Att fästa myggnätet med i en madrass kanske...
Sy-kit
Laddningsstation - Ska man vara på ett remote ställe eller som det är i Ghana = mycket strömavbrott, då kan det vara bra att ha ett extra batteri att ladda sin mobil med.
Fickkniv - Multikniv, Swiss armyknife eller så. Du kommer få pluspoäng om du har med det i väskan.
Sax
Reflex - Det blir mörkt i Ghana. Ska du ge dig ut, glöm inte reflex!
Tvättlina - Jag har köpt universums coolaste tvättlina från GO Travel. Den är snurrad, vilket betyder att du inte behöver knädnypor. Kan vara bra att hänga myggnätet i också!
Tejp
Adapter - samma uttag som i England.
VÅTSERVETTER - det här är skillnaden mellan liv och död skulle man nästan kunna säga. Det finns att köpa storpack på Shoprite i Accra Mall för inte alls mycket. Ska du köpa hemma - räkna med åtminstone 4 servetter om dagen. Det är bra för allt, torka svett, göra rent händerna, tvätta sår. Gärna decinficerade.

Övrigt

Handduk, 1 liten + 1 stor - gärna  i ett lätt, snabbtorkande material.
Mobilladdare 
Kamera
Böcker
Guidebok - Bradts guide är den enda bra. http://www.bradtguides.com/
Värmeljus - mysigt att ha när det är strömavbrott. 
Dator + laddare - inget måste
Kudde - jag vill gärna ha min egen när jag är ute och reser.
Reselakan - finns att köpa billigt på volontärresor.se 
Liten plånbok - det blir extremt mycket kontanter i Ghana (eller någon annan stans i Afrika) så har en liten pengapung att förvara dom i.
Spegel - det finns inte mycket speglar när du är ute och reser och en fickspegel är för litet, så ta med dig en lite större.
Ryggsäck - en lite mindre att använda som dagyggsäck. Går att köpa fina och billiga på plats.
Kortlek - det kan bli många långtråkiga kvällar i regn.. Har man inte en kortlek så har man med sig datorn så ladda den full med filmer och serier.nteckningsblock + penna - att skriva dagbok tycker jag är ett måste!
Hårband - för oss med långt hår är det en livräddare då det blåser när man sitter i bussar och bilar, mitt småhår fångar inga tofsar ut så det var en lättnad med ett bredare hårband. 

 

I handbagaget

Passväska (Pass, visum, biljetter, vaccinationshäfte, penna) - glöm inte en penna, det kan alltid komma till användning!
Mobil
Plånbok (Visa, Mastercard, körkort, växelkontanter i dollar) - ta gärna med dig fler bank-/kreditkort om du har, annars blir det katastrof om du blir bestulen. Dollar är bra att ha att växla in då de inte växlar svenska kronor i Ghana. Observera att Visa-kort kommer du längre på då det är få banker som accepterar Mastercard. Av erfarenhet är det bara Barclays eller Standard Bank (Stanbic heter dom i Ghana) som tar Mastercard, ej de mindre bankerna. Rekommenderar annars ICA-bankens Mastercard då de inte tar ut någon avgift vid uttag eller valutaväxlingsavgift (kostar dock 25 kronor i månaden).
Postafen - åksjuketabletter är ett mycket bra alternativ till sömntabletter till flyget. Man blir dåsig och sover bra.
Försäkringsbrev - intyg på att du är försäkrad som du får från ditt försäkringbolag. Glöm inte att kolla upp din reseförsäkring innan du åker!
Digipass - bankdosan.
Öronproppar
Hörlurar
Liten sminkväska - helt valfritt. Men lite mascara kan ju inte skada.

---
 
UPDATE 20150618

Efter resan har några saker tillkommit i listan.
 
Hårband - för oss med långt hår är det en livräddare då det blåser när man sitter i bussar och bilar, mitt småhår fångar inga tofsar ut så det var en lättnad med ett bredare hårband.
Kortlek - det kan bli många långtråkiga kvällar i regn.. Har man inte en kortlek så har man med sig datorn så ladda den full med filmer och serier.
Sarong/tygstycke modell större - det var mitt allt på stranden istället för handduk och vira om sig när man myser runt på stranden. Eller virar om sig på en kall buss, eller fungerar som huvudkudde. Finns att köpa billigt på plats.
 
Nere i Ghana, köp gärna vad de kallar för "sponge". Det är som ett avlångt nät som man använder sig att tvätta och diska med. Det är så sjukligt skönt att skrubba kroppen och fötterna med.
 
---
 
Det här är så långt jag har kommit. Jag packar inte ned deodorant för det finns ingen mening med det. Men det är ju upp till var och en såklert. Vad gäller tvättmedel så finns det att köpa där till en bråkdel av priset här hemma. Jag kommer att packa i en 65 liters rygga i år då jag ska backpacka i Malawi sen. Som handbagade blir det nog en mindre ryggsäck.
 
Ett annat superhett tips är att packa i påsar. Jag började med det efter öluff i Grekland. Clas Ohlson säljer riktigt bra och billiga. Det skyddar packningen från djur och kryp och det blir också lättare att hitta i ryggsäcken. Jag packar typ en påse underkläder, en påse tröjor, en byxor osv. Två större necessärer behövs; ett för apotek och ett för hygien. 
 
Jag hoppas att någon av informationen var till nytta för er som ska iväg och åka. Kan vi komma på något eller har tips, lämna gärna en kommentar! 
 
Nu är det bara 13 dagar kvar!!
1 Anna Teater:

skriven

Åh, vad jag villa packa allt det där😊 Vad underbart du kommer ha det. Jag kom er följa dig som en skugga😊 Kraaaaam Anna

2 Julia:

skriven

Wow, har snabbt blivit väldigt intresserad av detta :) Ska när jag har god tid läsa igenom din blogg och se om det skulle kunna vara något för mig! Tar studenten i juni och vill göra något helt annorlunda, något viktigt... kanske inte med en gång men ändå kul att börja fundera lite!

Ska bli kul att följa dig på din andra resa nu, både genom bloggen och instagam :)

kram

Svar: Hej Julia!
Jag rekommenderar verkligen att ta en paus från livet hemma och se något nytt som du kan lära dig mycket utav. Kram!
Emilotte

3 Jennie:

skriven

Det finns ett myggskydd man kan köpa i Sverige som jag tycker funkar väldigt bra i Ghana - Mygga! Tror roll-on är bäst men det kanske inte spelar så stor roll! Det går åt en hel del men det är det ju värt.

Är så himla sugen på att åka tillbaka till Ghana. Var där som volontär hösten 2013, åkte tillbaka och hälsade på sommaren 2014 och är så sugen på att åka tillbaka och sedan se lite mer av afrika! Din resa till Malawi verkar ju helt underbar. Blir så avis!!! Tycker hela TANF-projektet verkar helt underbart och blir nästan sugen på att åka som volontär till er.

Svar: Ja, MyggA körde jag med också, men det innehåller så lågt DEET, typ under 20 procent. Nu använder jag Tabard, nått sydafrikanskt märke med 35%, som en lotion. Någon tipsade om något som heter Peaceful Sleep som är typ en spray, har inte sett det i Ghana, men det finns överallt här i Malawi. Luktar gott också! Och billigare än hemma ;)
Hoppas du kommer tillbaka till Ghana snart, jag längtar typ "hem" dit, haha! Malawi är ett helt annat äventyr och det är så vackert så Ghana kan i princip slänga sig i väggen. Men Ghana är alltid Ghana för mig :) Tycker absolut att du ska överväga att åka och volontära för TANF. Det är jäkligt roligt och det är mycket som händer nu! Inom några månader så kommer vi ju bygga en skola och det finns jättemycket att göra i kring det.

Ska uppdatera den där packlistan, det är mycket som tillkommit på vägen nu känner jag, haha! Kram
Emilotte

4 Fredrik :

skriven

Åker till Ghana i 21 dagar över jul och nyår. Hur mycket fick pengar behöver man ha med sig och hur gör man med pengar. För jag vill inte gå där som en bank med alla fickpengar på mig. Man kanske blir rånad eller bestulen. Då står man ju där. Har hört att kontokort inte funkar överallt. Sedan är det mycket bedrägeri. Någon som har ett förslag? Jag tänkte mest vara i Accra. Har aldrig varit där men om någon har tips så är det välkommet. Ja, jag menar sevärdheter och vad man ska undvika för att inte råka illa ut.

Svar: Hej Fredrik! Av någon anledning hade blogg.se markerat din kommentar som misstänkt spam(?). Så missade helt att hjälpa dig! Jag hoppas att dina resa gick strålande bra och att du märkte att det fanns många bra bankomater att ta ut pengar i (Stanbic är min favorit). Så man kan ju ta ut lite åt gången, (ICA Banken har inga uttagsavgifter utomlands så det blir inte dyrt om man tar ut flera gånger. Hör av dig om du undrar någonting annat! Sköt om dig! Kramar
Emilotte

Kommentera här: